What would you do if you weren’t afraid?

Miten löydän heikkoja signaaleja ja mitä teen löydöksillä?

Miten löydän heikkoja signaaleja ja mitä teen löydöksillä?

Futuristi Elina Hiltusen mukaan heikko signaali on muutoksen ensioire, asia joka on jo tapahtunut, mutta joka tuntuu oudolta, yllättävältä, naurettavalta tai pöyristyttävältä ja joka voidaan tulkita merkiksi jostain suuremmasta mahdollisesta muutoksesta. Lähde.

Bongaan heikkoja signaaleja koko ajan ja kaikkialta: somesta, uutismediasta, uutiskirjeistä, viihteestä, taiteesta ja kulttuurista, ihmisten välisistä keskusteluista ja ihmisten toiminnasta. Erityisesti somepostausten kohdalla koen tärkeäksi tarkistaa lähde, eli etsiä asiasta kertova uutinen tai artikkeli, ja olla jossain määrin lähdekriittinen: en halua haksahtaa misinformaatioon, jota some kuitenkin on täynnä. Olennaista on siis tarkistaa, että kyseinen löydös on todella tapahtunut.

Kännykkäni kamerarullaan ilmestyy lähes päivittäin kuvakaappauksia erilaisista uutis-ja somepostauksista, joihin perehdyn tarkemmin ja ryhmittelen kategorioittain. Seuraan kaikenlaisia signaaleja, sillä yllättävän usein huomaan ajattelevani, että kaikki liittyy kaikkeen.

Kategorisointi on tärkeä osa prosessia

Pyrin aina tallentamaan havaintoni jonkin tietyn kategorian alle, kuten työelämä, hyvinvointi, arkkitehtuuri, kaupunkielämä, taide ja kulttuuri tai kulutuskäyttäytyminen, muutaman mainitakseni. Usein on selvää mihin kategoriaan signaali kuuluu, mutta joskus on kiinnostavaa pohtia voiko esimerkiksi työelämäbongaus kuuluakin vaikkapa hyvinvointi-kategoriaan? Miten havainto muuttuu jos sitä tarkasteleekin jostain epätavanomaisesta näkökulmasta?

Esimerkki: amerikkalainen nuori mies valmistui high schoolista 2024 osaamatta lukea, ja haastoi oppilaitoksen tästä syystä oikeuteen. Kyseinen löydös sopisi esimerkiksi kulttuurin tai hyvinvoinnin alle, itse valitsin tarkastella sitä työelämä-kategorian kontekstissa.

Yksi kategoria on randomit. Sen alle lisään havainnot, jotka eivät oikein mene minkään muun alle, ja annan niiden muhia kunnes ne ehkä löytävät kontekstinsa, niin sanotusti ison kuvan.

Seuraan aktiivisesti tuleeko jostain jo tehdystä havainnosta vastaan useampia bongauksia, silloin tiedän että kyse on kehittyvästä ilmiöstä, josta pystyy jo hahmottamaan vaikkapa strategisia linjoja. Jos haluat tietää lisää siitä, miten löydän heikkoja signaaleja ja miten työstän niitä, ota yhteyttä alla olevasta napista!

Ilmiötiimin kautta toin ennakointia osaksi mainostoimiston arkea

Ilmiötiimin kautta toin ennakointia osaksi mainostoimiston arkea

Vieraana Kokemusmakupaloissa 4.4.2025