Havainto: miehuuden myllerrys, misogynia ja lomaa näistä
Muutama signaali, jotka kaikki liittyvät toisiinsa ja kertovat isompaa kuvaa tästä ajasta, niin somessa kuin arvomaailmassa.
Miehuuden käsite on myllerryksessä
Incel-kulttuuri on ollut esillä uutismediassa (esim Yle), mutta myös viihteessä. Netflixin ylistetty Adolescence-minisarja käsittelee incel-kulttuuria ja misogyniaa poikien ja nuorten miesten keskuudessa. Sarja nostaa esiin incel-kulttuurin vaikutuksen myös tyttöihin, jotka ovat joutuneet poikien väkivallan kohteeksi. Sarjan tekijät ovat puhuneet aiheesta ja siitä, miten vanhempien tulisi olla hereillä sen suhteen millaista sisältöä pojat kuluttavat netissä ollessaan.
Iso-Britannian pääministeri Keir Starmer ilmoitti vastikään kouluihin lisättävän opetusta, jonka idea on taistella misogyniaa vastaan muun muassa kommunikaation ja tiedon avulla.
Koska jokaiselle ilmiölle on vastailmiö, myös signaaleja vastakkaisesta arvomaailman muutoksesta on ilmassa:
Samuli Putro julkaisi alkuvuodesta 2025 kirjan miesten vaikeudesta puhua tunteistaan. “Elämäni miehet on omaelämäkerrallinen teos kateudesta, hyväksynnästä ja ystävyydestä. Tositarina kertoo isistä, lapsuudenkavereista, työtovereista, kilpakosijoista – kaikista niistä miehistä, jotka ovat muokanneet Putroa. Hän pohtii, miksi hän arvostaa tai pelkää tietynlaisia miehiä ja millainen mies ja ihminen hän itse haluaisi olla.”
Jäbät ja tunteet -podcast, jonka ympärille on muodostunut myös yhteisö. “Jäbät & Tunteet on jäbäyhteisö ja media, joka auttaa jäbiä voimaan hyvin ja tuntemaan paremmin. Kun jäbät voivat hyvin ja tuntevat itsensä ja tunteensa paremmin, muovautuu koko yhteiskunta terveemmäksi ja yhdenvertaisemmaksi.”
Misogynia on alkanut ajaa Z-sukupolven naisia pois somesta
Andrew Taten ja Donald Trumpin tyyppisten henkilöiden somevaikutus on alkanut ajaa Z-sukupolven naisia pois somesta. Amnesty International UK:n kyselyn mukaan 20 % Z-sukupolven naisista on lähtenyt kokonaan tai välttelee somealustoja, eniten X:ää, TikTokia ja Instagramia. Jos tämä jatkuu, millainen some on neljän vuoden päästä, kun Donald Trumpin kausi päättyy? Romahtaako Meta, tuleeko siitä syrjinnän tyyssija?
Etelä-Korean “lomavankilat”
Etelä-Koreassa on jo vuodesta 2013 ollut mahdollista varata itselleen vankilamainen loma, jossa pointtina on tehdä “mental reset”. Majoittuminen tapahtuu pienissä selleissä ilman puhelimia, virikkeitä tai kontaktia ulkomaailmaan. Tarkoituksena on olla yksin hiljaisuudessa, ja luoda uudelleen yhteys itseen.
Strateginen näkökulma
Somessa vallitseva murros heijastelee murrosta yhteiskunnassamme. Brändin/markkinoijan kannattaa todella miettiä missä oma kohderyhmä viettää aikaa: ei ole enää itsestäänselvys että vastaus on esimerkiksi Metan kanavat.
Voiko somessa oleminen tulevaisuudessa kääntyä jopa brändiäsi vastaan? X:n kohdalla tätä on jo nähty: yritykset jotka ovat edelleen X:ssä saatetaan niputtaa Elon Muskin tukijoiksi. Varaudu muutoksiin tavoittelemalla kohderyhmääsi myös muualla kuin somessa, jotta yrityksesi voi lähteä jos kanavassa oleminen ei enää tue yrityksesi arvoja.