What would you do if you weren’t afraid?

Havainto: Ilo ilmiönä

Havainto: Ilo ilmiönä

Elämme globaalia murrosvaihetta, jossa maailma on asettumassa uuteen asentoon.

Ensin huonot uutiset: varautuminen trendaa, useita vanhoja demokratioita on uhattuina, inflaatio ja kuluttajien epäluottamus talouteen syövät talouskasvua. Suomalaiset ovat työuupuneita ja nuorten aikuisten sairauseläkkeet ovat lisääntyneet. Suomalaispoliitikko varoittaa heikentyneestä turvallisuustilanteesta sanoin “olemme suurimmassa vaarassa sitten toisen maailman­sodan”.

Tiesitkö, että samppanjan kulutus toimii yllättävän vahvana kuluttajien mielialabarometrina? Uutistoimisto Reutersin mukaan samppanjan toimitukset laskivat vuonna 2024 lähes 10 %, mikä johtui kuluttajien heikentyneestä mielialasta keskeisillä markkinoilla, kuten Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Ihmisillä ei siis ole ollut syytä juhlia.

Wellness-trendi on jyllännyt vuodesta toiseen, silti emme koskaan ole voineet näin huonosti.

Ilonpilkahduksia on kuitenkin kaikkialla

Sitten hyvät uutiset: useampi asiantuntija eri aloilta on viime aikoina nostanut puheenaiheeksi ilovajeen tai tulevaisuusilon puutteen. Alamme siis ymmärtää, että näin ei voi jatkua. Jos tuho ja tuomiopäivä ovatkin iso ilmiö, sillekin on vastailmiö ja se on ilo.

Tsekkaa jos et usko:

  • Helsingin Kirjamessut ilmoitti vuoden 2025 messujen teemaksi Sivistys & Ilo, tarkemmin sanottuna sivistyksen voima ja lukemisen ilo. Molempia heidän mukaansa tarvitaan, en ole tästä eri mieltä.

  • Trenditoimisto WGSN kertoo, että ikääntymisen konseptiin sisältyy nyt hyvinvoinnin ja pitkäikäisyyden lisäksi ilo.

  • Trigger-sanan vastakohdaksi sana glimmer on saanut uuden merkityksen. Vuonna 2025 se ei tarkoita vain pilkahdusta tai tuiketta, vaan pieniä ilon, rauhan ja turvallisuuden hetkiä.

Listataan varmuuden vuoksi vielä muutama syy olla iloinen: 

  1. Korealaiset tieteilijät ovat keksineet keinon muuttaa syöpäsolu tavalliseksi soluksi tappamatta sitä.

  2. Tukholmassa, Arlandan lentokentän yhteydessä on hapanleipähotelli, jonne ihmiset voivat viedä taikinajuurensa hoitoon lomansa ajaksi.

  3. Melbournen kaupungin viranomaiset antoivat 70 000 kaupungin omistamalle puulle sähköpostiosoitteet osana kaupunkimetsän suojeluohjelmaa. Tavoitteena oli helpottaa asukkaita ilmoittamaan vaurioituneista puista. Sen sijaan asukkaat alkoivat lähettää puille sydämellisiä viestejä. He kehuivat niiden ulkonäköä, kiittivät varjosta ja kertoivat tarinoita siitä, miten puut olivat auttaneet heitä myrskyjen aikana.

  4. Espanjaan on avattu maan ensimmäinen eläkeläiskoti, joka on omistettu LGBTQ+-asukkaille. Ideana on tarjota turvallinen ja inklusiivinen ympäristö heille, jotka elivät Francisco Francon diktatuurin aikaisen sorron alla vuosina 1939–1975. Tämä ei ole Euroopan ensimmäinen: Ruotsiin vastaava on perustettu jo 2013 ja Ranskaan 2024.

Strateginen näkökulma

Ihmiset ovat uupuneita jatkuvaan ikävien uutisten tulvaan. Pystyykö brändisi tarjoamaan jotenkin iloa, lohtua ja hyvää mieltä?

Havainto: miehuuden myllerrys, misogynia ja lomaa näistä

Havainto: miehuuden myllerrys, misogynia ja lomaa näistä

Markkinointiuutiset 10.4.2024: Z-sukupolvi reagoi nettikiusaamiseen, trollaamiseen ja ahdistaviin uutisiin – ilmassa on merkkejä somekapinasta, sanoo asiantuntija